Χονδροπάθεια Επιγονατίδας

Χονδροπάθεια Επιγονατίδας

Το σύνδρομο του πόνου στην περιοχή το γόνατος είναι συχνό μεταξύ δραστήριων εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Συχνά σχετίζεται, αλλά όχι πάντοτε με μαλάκυνση και ινιδοποίηση της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας, την χονδροπάθεια (χονδρομαλάκυνση) της επιγονατίδας.

Παθογένεση και Παθολογία

Η βασική διαταραχή είναι η μηχανική υπερφόρτιση της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις ένα ξαφνικό κτύπημα της επιγονατίδας μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Πιο συχνό αίτιο είναι η επαναλαμβανόμενη φόρτιση της άρθρωσης που μπορεί να οφείλεται σε:

  • Κακή αντιστοιχία των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας με τους μηριαίους κονδύλους, λόγω ενός ανώμαλου συγγενή σχηματισμού της επιγονατίδας
  • Κακός μηχανικός άξονας του γόνατος (ραιβά ή βλαισά γόνατα)
  • Αδυναμία του έσω πλατέως μυός (ενός από τους μύες που αποτελούν τον τετρακέφαλο), που επιτρέπει στην επιγονατίδα να αποκλίνει και είτε να υπεξαρθρώνεται, είτε να φορτίζει ανισομερώς την επιφάνεια της

Συνήθως ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο στην πρόσια επιφάνεια του γόνατος ή κάτω από την επιγονατίδα. Μερικές φορές αναφέρει ότι είχε κάποιο παλιό χτύπημα ή εξάρθρημα και ότι τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά από κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα, κατά την ανάβαση μιας σκάλας, ή κατά την έγερση απο την καρέκλα μετά από πολύωρο κάθισμα. Μπορεί επίσης να αναφέρει και κάποια αστάθεια στο γόνατο (‘’ δεν το νοιώθω πολύ σταθερό’’), οίδημα (πρήξιμο) και ότι το γόνατο του κάνει κριγμούς όταν το κουνάει.

Η διάγνωση γίνεται μέσω την κλινικής εξέτασης και ακτινογραφίας, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική αγωγή στην χονδροπάθεια γόνατος περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς μέσω κατάλληλων οδηγιών. Χρήσιμη είναι και η χρήση ανατομικών πελμάτων.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη θεραπεία για την απομάκρυνση του οιδήματος και την μείωση του πόνου, καθώς και ειδικό ασκησιολόγιο για την ενδυνάμωση και διάταση των κατάλληλων μυών που συμβάλουν στο πρόβλημα και πρέπει να προσεχθούν. Έπειτα δίνονται οδηγίες για το ποιές δραστηριότητες πρέπει να προσέξει ο ασθενής και ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, οδηγίες για αλλαγή τεχνικής του αθλήματος ή κάποιων ασκήσεων.

Συμπερασματικά

Η χονδροπάθεια συνήθως είναι μια χρόνια πάθηση και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται καίρια και αποτελεσματικά και να μην αφήνεται στην μοίρα της, καθώς μακροχρόνια εκφύλιση – καταστροφή του χόνδρου οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος και πιο μόνιμη συμπτωματολογία.