Τενοντίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Τενοντίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Ο πόνος και η ευαισθησία πάνω από την παρακονδύλια απόφυση (έξω πλευρά αγκώνα) είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα των παιχτών του τένις, αλλά ακόμα πιο σύνηθες μεταξύ αυτών που δεν παίζουν τένις.

Η ακριβής αιτία είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά η πάθηση είναι πιθανά μια χρόνια τενοντίτιδα των τενόντων των εκτεινόντων μυών του αγκώνα και του καρπού. Είναι πιθανών να δημιουργηθούν μικρές ρήξεις, μικροσκοπική ασβεστοποίηση και τελικά μια επώδυνη αγγειακή συμφόρηση στις ίνες των τενόντων.

Χαρακτηριστικά Ασθενούς

  • Ο ασθενής είναι συνήθως ένα δραστήριο άτομο
  • Υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και ευαισθησία κατά την ψηλάφιση της περιοχής του αγκώνα
  • Ο πόνος παρουσιάζεται βαθμιαία, συχνά μετά από περίοδο έντονης δραστηριότητας δραγμού και κινήσεων του καρπού
  • Μπορεί να επικεντρώνεται στον αγκώνα αλλά και σε να ακτινοβολεί σε μια πιο ευρύτερη περιοχή
  • Επιδεινώνεται μετά από σερβίρισμα φλιτζανιών/πιάτων, το γύρισμα ενός σκληρού πόμολου, μια χειραψία ή ανύψωση βάρους
  • Ανάμεσα στους παίχτες του τένις εμφανίζεται σε αυτούς που δεν έχουν καλή τεχνική. Ο αγκώνας των παιχτών του golf είναι παρόμοιος με αυτών του τένις, εκτός του ότι προσβάλλονται οι τένοντες των καμπτήρων μυών (έσω πλευρά αγκώνα) και η θεραπεία είναι παρόμοια.

Η ακτινογραφία είναι συνήθως φυσιολογική, αλλά μερικές φορές δείχνει ασβεστοποίηση στην έκφυση των τενόντων.

Θεραπεία

Στην οξεία φάση της φλεγμονής που δημιουργείται από την τενοντίτιδα εφαρμόζονται ψυχρά επιθέματα αρκέτες φορές κατά την διάρκεια της ημέρας(με τις κατάλληλες οδηγίες) και ξεκούραση. Ίσως χρειαστεί περίδεση, ενώ σε πολύ έντονη συμπτωματολογία τοποθετείται μέχρι και κατάλληλος νάρθηκας.

Ακολούθως αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, εφαρμόζεται φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τοπική αντιφλεγμονώδη θεραπεία, εγκάρσια μάλαξη και ένα πρόγραμμα ειδικών διατάσεων και ασκήσεων.

Οι ειδικές διατάσεις και ασκήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συχνά υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του μήκους και της δύναμης των μυών ή μειωμένη αντοχή των εμπλεκόμενων μυών. Επίσης από την υπερβολική φόρτιση της άρθρωσης μπορεί να δημιουργηθούν αντισταθμιστικές κινήσεις στις διπλανές αρθρώσεις και για να μην επηρεαστούν και αυτές,οι κινήσεις αυτές πρέπει να απαληφθούν.