Αθλητικές Κακώσεις

Αθλητικές Κακώσεις

Απαιτητικότερη Άθληση;

Εντονότερη Προπόνηση;

Προσοχή στη λεπτομέρεια – Ρωτήστε έναν ειδικό!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα ασχολιούνται πιο σοβαρά με τον αθλητισμό, από αυτούς που από τον καναπέ ξεκίνησαν jogging στο γήπεδο της γειτονιάς, μέχρι αυτούς που από ένα απλό πρόγραμμα γυμναστηρίου προχώρησαν σε σοβαρά προγράμματα ενδυνάμωσης, Pilates, TRX, Cross Fit κα.

Οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν, συνήθως, ως κύριο χαρακτηριστικό τους τη μεγάλη ταχύτητα κατά την εκτέλεση τους, είναι δηλαδή εκρηκτικές. Αν παράγεται μεγάλη ποσότητα δύναμης σε μικρό χρόνο, τότε η κίνηση είναι μια κίνηση ισχύος. Χωρίς την ικανότητα παραγωγής υψηλής ισχύος ο αθλητής θα έχει περιορισμένες επιδόσεις όσο καιρό και αν γυμνάζεται (λάθος προπόνηση)!

Η σχέση που υπάρχει μεταξύ της ταχύτητας της μυϊκής συστολής και της δύναμης που θα παραχθεί από αυτήν, είναι γνωστή ως ταχυδυναμική σχέση του μυός και είναι ίδια για την μεμονομένη μυϊκή ίνα, τον μύ ολόκληρο και για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Σύμφωνα με τον Komi (1973), αυτή η ταχυδυναμική σχέση είναι διαφορετική κατά την μειομετρική και την πλειομετρική συστολή του μυός και αυτό έχει μεγάλη πρακτική σημασία για όσους αθλούνται και στοχεύουν σε στοχευμένη αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Η πλειομετρική άσκηση απαιτεί πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον μυ για την εκτέλεση της από ότι η μειομετρική, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης του.

Εδω πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν ο μύς εκτελεί γρήγορη πλειομετρική συστολή, όπως συμβαίνει σε πολλές φάσεις των διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων (πχ προσγείωση από άλμα), ο τένοντάς του μυός φορτίζεται με πολύ μεγάλα εφελκυστικά φορτία, τα οποία είναι ο παράγοντας ‘’κλειδί’’ για την δημιουργία τενοντίτιδας!

Επίσης αν ο μυς μέσω της κατάλληλης προετοιμασίας δεν έχει την απαραίτητη δύναμη και ελαστικότητα που απαιτείται για την συγκεκριμένη προπόνηση, τότε μια θλάση είναι πιθανή, από την πολύ έντονη σύσπαση ή την απότομη διάταση.

Κατά την μειομετρική συστολή (1η εικόνα) το μήκος του μυός μειώνεται, ενώ αυξάνεται η δύναμη για την υπερνίκηση του φορτίου, ενώ στην πλειομετρική συστολή (2η εικόνα) η αντίσταση είναι μεγαλύτερη από την δύναμη που παράγει ο μυς με αποτέλεσμα αυτός να επιμηκύνεται ενώ παράγει δύναμη.

Συμπερασματικά λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε πότε και με ποιά ακολουθεία κατά την διάρκεια της προετοιμασίας θα ενταχθούν τέτοιες ασκήσεις στο πρόγραμμά για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι να τις εισάγουμε σε ένα πρόγραμμα μόνο για λόγους εντυπωσιαμού ή ενθουσιασμού!

Προϋπόθεση για την σωστή πρόοδο και εναλλαγή αυτών των ασκήσεων που παρέχουν μεγάλη αύξηση της μυϊκής δύναμης, είναι η προεργασία του μυϊκού συστήματος με τις κατάλληλες διατάσεις και ενδυνάμωση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού που θα καθυστερήσει το συνολικό πρόγραμμα.