Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ακούμε συνέχεια να λένε για διατατικές ασκήσεις και το πόσο καλό κάνουν, αλλά ελάχιστοι μόνο ασχολούνται με το να δώσουν πραγματικά χρόνο για να αναπτύξουν την μυϊκή ελαστικότητά τους. Λίγο ο πόνος που προκαλούν, λίγο το ότι μετά το τέλος ενός αθλητικού προγράμματος επέρχεται η κούραση και η ‘’βαρεμάρα’’ πολλοί λίγοι κάθονται να κάνουν κάποιο διατατικό πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει και μία σύγχυση στο ποιά είναι η σωστή διάταση και το πότε πρέπει να γίνει.

Η διάταση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε χειρισμό σχεδιασμένο για την επιμήκυνση βραχυσμένων δομών των μαλακών ιστών, με σκοπό να αυξηθεί το εύρος κίνησης.

Πρίν την διάταση πάντα πρέπει να έχουμε χαλαρώσει, ώστε η διάταση να είναι πιο αποτελεσματική και με λιγότερο πόνο. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι η διάταση πάντα πρέπει να προσαρμόζεται στα δικά μας επίπεδα αντοχής και να μην παρασυρόμαστε από άλλους, αν θέλουμε να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Πάντα πριν ξεκινήσουμε πρέπει να κάνουμε καλό ζέσταμα με απλές ασκήσεις ή και να εφαρμόσουμε θερμότητα ανάλογα την περίπτωση (συμβουλή ιατρού ή φυσικοθεραπευτή). Η αύξηση της θερμοκρασίας του κολλαγόνου ιστού, από τον οποίο αποτελούνται οι μύες και οι τένοντες, αυξάνει την εκτατικότητά του και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Επίσης επηρεάζει θετικά την ταχύτητα μεταβίβασης νευρικών ώσεων προς τους μύες και τους καθιστά πιο ικανούς και έτοιμους για αλλαγή της κατάστασής τους (βράχυνση -> επιμήκυνση).

Αφού έχουμε έτοιμη την σειρά του προγράμματος που θα ακολουθήσουμε, εκτελούμε τις διατατικές ασκήσεις παραμένοντας ακίνητοι και σταθεροί για 15 – 30 δευτερόλεπτα σε κάθε θέση. Ιδανικό και πιο αποτελεσματικό είναι να εφαρμόζουμε τουλάχιστον 2 φορές την κάθε θέση.

Μετά την διάταση καλό είναι να εφαρμόζεται κρύο στους μαλακούς ιστούς που έχουν διαταθεί και να επιτρέψουμε σε αυτές τις δομές να ηρεμήσουν σε θέση επιμήκυνσης. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον μετά την διάταση μυϊκό πόνο, ο οποίος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμού κατά την διάρκεια της διάτασης. Όταν οι μαλακοί ιστοί έχουν ηρεμήσει σε θέση επιμήκυνσης, οι αυξήσεις στο εύρος της κίνησης διατηρούνται πιο εύκολα.

Τα Οφέλη της Διάτασης:

  • Πρόληψη κακώσεων

  • Βελτίωση μυϊκής απόδοσης

  • Ελάττωση μεταπροπονητικού άλγους

  • Σημαντική ελάττωση μυϊκών σπασμών μετά την άσκηση

  • Αυξάνουν την αντοχή των μυϊκών και συνδετικών ιστών και τους καθιστούν πιο ανθεκτικούς σε άμεσες συγκρούσεις, οι οποίες συμβαίνουν συχνά σε αθλητικούς αγώνες

  • Καλύτερη εμφάνιση του σχήματος των μυών

Σημείωση: Μην επιδιώξετε να αποκτήσετε το πλήρες εύρος σε μία ή δύο συνεδρίες. Η αύξηση της ελαστικότητας είναι αργή και βαθμιαία διαδικασία. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα για ένα ‘’καλό’’ αποτέλεσμα είναι περίπου 2 βδομάδες.

Γενικά πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας, γιατί υπάρχουν και αρκετές αντενδείξεις που υπάρχουν ανάλογα την δικιά σας κατάστασή, την εκάστοτε άρθρωση και ανάλογα το ιστορικό σας. Παραδείγματος χάρη υπάρχουν και περιπτώσεις που μία βράχυνση μαλακών ιστών διασφαλίζει αυξημένη αρθρική σταθερότητα και είναι απαραίτητη μέχρι να λυθούν άλλα προβλήματα.

Τέλος, όσον αφορά το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για διάταση, πριν ή μετά το πρόγραμμα άσκησης, αυτό ποικίλει ανάλογα τους στόχους, τις ικανότητες και το είδος άθλησης του καθενός. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνονται και πριν και μετά το πρόγραμμα, ενώ σε άλλες αρκεί το μετά. Για αυτόν τον λόγο, συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας έχει αναλάβει.