Νεύρωμα Morton – Morton’s Neuroma

Νεύρωμα Morton – Morton’s Neuroma

Το νεύρωμα Morton είναι μία διόγκωση του νεύρου στο σημείο συνένωσης των κλάδων του έσω και έξω πελματιαίου νεύρου, οι οποίοι νευρώνουν τα δάχτυλα των ποδιών.

Το νεύρωμα Morton είναι το πιο συχνό νευρογενές πρόβλημα του κάτω άκρου και εντοπίζεται μεταξύ του 3ου και 4ου μεταταρσίου, σημείο στο οποίο το νεύρο είναι πολύ παχύ. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, συνήθως λόγω των υποδημάτων τους και σε δρομείς.

Ο ασθενής παραπονιέται για αίσθηση καύσους στο πρόσθιο μέρος του ποδιού και έντονο πόνο, ο οποίος έρχεται και φεύγει και ακτινοβολεί από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς τις άκρες των δαχτύλων.

Ο πόνος αυτός υποχωρεί όταν δεν έχουμε φόρτιση του ποδιού, δηλαδή όταν ο ασθενής ξεκουράζεται. Αν υπάρχει όμως παρατεταμένος ερεθισμός του νεύρου, ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής.

Η διόγκωση αυτή του νεύρου δεν έχει εξηγηθεί ακόμα γιατί συμβαίνει. Συνήθως κατηγορείται η υπερβολική φόρτιση του ποδιού (πχ. ορθοστασία, τρέξιμο κλπ), πιθανές δυσμορφίες του άκρου ποδός ( πχ. πλατυποδία) ή η χρήση υποδημάτων που καταπονούν το πόδι (πχ. στενά παπούτσια, ψηλά τακούνια).

Συνήθως το νεύρωμα Morton αντιμετωπίζεται συντηρητικά και αν αυτή δεν τον ανακουφίσει αρκετά, τότε οδηγείτε σε χειρουργική αφαίρεση του διογκωμένου τμήματος του νεύρου (πιο σπάνια). Η πιθανότητα επανεμφάνισης όμως είναι πιθανή παρά την χειρουργική αφαίρεση.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στο νεύρωμα Morton συνιστάται φυσικοθεραπεία με φυσικά μέσα ( υπέρηχοι, tens, μάλαξη, tecar therapy) για την μείωση της φλεγμονής και πιθανή μείωση της διόγκωσης του νεύρου, μέσω τοπικής ειδικής αντιφλεγμονώδους θεραπείας. Η θεραπεία φονοφόρεσης με υδροκορτιζόνη έχει φανεί πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Επιπροσθέτως, μέσω ειδικής κινησιοθεραπείας – ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μυών του άκρου ποδός, μπορούν να αποκατασταθούν παρεκκλίσεις αυτού, που έχουν δημιουργηθεί είτε από λάθος βάδιση, είτε ανταλγικά, δηλαδή για την αποφυγή του πόνου.

Απαραίτητη είναι η χρήση κατάλληλων ορθοτικών πελμάτων – υποδημάτων.

Βασιλειάδης Μάριος, PT

Βιβλιογραφία: Τεχνικές αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων , William E. Prentice, Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε, 2007