Πελματιαία Απονευρωσίτιδα – Plantar Fasciitis
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα – Plantar Fasciitis
Ένα πολύ συχνό πρόβλημα για τα άτομα που έχουν πολλήορθοστασία στην καθημερινότητα τους και στους αθλητές είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα (plantar fasciitis).
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία πάθηση η οποία υποδηλώνει την φλεγμονή ενός πολύ ισχυρού πεπλατυσμένου συνδέσμου στο πέλμα, που ονομάζεται πελματιαία απονεύρωση. Αυτός ο σύνδεσμος διατηρεί την σταθερότητα του ποδιού και το σχήμα της ποδικής καμάρας. Αυτός φορτίζεται ιδιαίτερα όταν οι μύες της γάμπας είναι ιδιαίτερα σφιχτοί και κατά την διάρκεια του τρεξίματος.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα κατατάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης και συνήθως οφείλεται σε άσχημη επαφή του ποδιού με το πάτωμα (ανεπαρκή υποδήματα), σε κακή εκ γεννετής ανατομία του πέλματος (πχ. ήπια κοιλοποδία, πλατυποδία ), στους σφιχτούς γαστροκνήμιους μύες, στο τρέξιμο πάνω σε μαλακές επιφάνειες και στην επιμήκυνση του διασκελισμού σε δρομείς χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.
Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο πρόσθιο και έσω τμήμα της πτέρνας και στο κέντρο του πέλματος. Ο πόνος είναι έντονος το πρωί κατά την έγερση από το κρεβάτι ή από έγερση μετά από πολύ ώρα σε καθιστή θέση. Εντείνεται όταν τεντώνουμε τα δάχτυλα και ηρεμεί μετά από λίγα βήματα μετά την έγερση.
Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση
Η θεραπεία αποτελείται από φυσικά μέσα με αντιφλεγμονώδη δράση ( υπέρηχα, tecar therapy, laser therapy) και κινησιοθεραπεία ,δηλαδή, από διατάσεις των μυών της γαστροκνημίας και των δαχτύλων των ποδιών και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσής αυτών.
Απαραίτητη στην πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η χρήση μαλακών ορθωτικών πελμάτων για να μειωθεί το επίπεδο του πόνου καθώς και να βελτιωθεί η μηχανική της άρθρωσης.
Σε έντονες περιπτώσεις συνιστάται η χρήση δυναμικού νάρθηκα νυχτός για να διατηρεί το πόδι σε μία θέση συνεχούς διάτασης και η έκχυση στεροειδών φαρμάκων.
Βασιλειάδης Μάριος, PT