Θεραπείες
Θεραπειες

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία και Ουρολογία.

Ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής, αξιολογεί, υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία και την απόδοση του ανθρωπίνου σώματος, η οποία έχει εκπέσει λόγω κάποιου τραυματισμού, οξείας ή χρόνιας πάθησης. Χρησιμοποιεί φυσικά μέσα όπως ήχο, φως, μαγνητισμό καθώς και εξειδικευμένες τεχνικές, κινησιοθεραπεία, αρθρική κινητοποίηση, θεραπευτική μάλαξη κα. για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η φυσικοθεραπεία δρα με τις μεθόδους αυτές, προληπτικά και επεμβατικά και συμβάλει στην ταχεία επιστροφή στη δραστηριότητες της καθημερινής και αθλητικής ζωής χωρίς επιπλοκές.

Πέραν του κομματιού της θεραπείας ο φυσικοθεραπευτής επικεντρώνεται και στις αιτίες που οδήγησαν τον ασθενή σε αυτόν (πχ λάθος στάση, μυϊκές ανισορροπίες, λάθος εργασιακές ή αθλητικές συνθήκες κα.) και με πληροφόρηση, καθοδήγηση και την κατάλληλη εκπαίδευση να τις διορθώσει κατά το δυνατόν, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να επαναληφθεί το ίδιο παθολογικό συμβάν και στο μέλλον. Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα τα οποία ανανεώνονται συνεχώς μέσω του πολύτιμου κομματιού της έρευνας.

Τεχνικές Θεραπείας, Κινησιοθεραπεία, Θεραπευτική Μάλαξη, Αθλητική Μάλαξη, Διατάσεις, Trigger Point Therapy, Ηλεκτροθεραπεία, Ηλεκτροβελονισμός, Υπέρηχος, Διαθερμία, Υπέρυθρες, Laser Therapy, Θερμά – Ψυχρά επιθέματα, Kinesiotaping, Πρεσσοθεραπεία, Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης, TE.C.A.R.

Κρουστικό Υπέρηχο – Shockwave Therapy

Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο είναι μια άκρως αποτελεσματική θεραπεία για δύσκολες περιπτώσεις μυοσκελετικών παθήσεων.

Το κρουστικό υπέρηχο είναι μία μη επεμβατική αναίμακτη μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην διοχεύτεση ενεργειακών κυμμάτων σε στοχεύμένους πάσχοντες ιστούς του σώματος με την λογική της τεχνικής της λιθοτριψίας.

Τα εστιασμένα κρουστικά κύματα (ηχητικά κύματα υψηλής εντάσεως) ‘’χτυπούν’’ τα στοιχεία της φλεγμονής και την επασβέστωση (εάν υπάρχει) και έχει ως αποτέλεσμα την άμεση βιοανάκαμψη – επούλωση των ιστών που πάσχουν, καθώς:

 • Aυξάνουν τοπικά την αιμάτωση
 • Διεγείρουν τον μεταβολισμό της περιοχής (αύξηση αναγεννητικής ικανότητας κυττάρων)
 • Διαλύουν τις επασβεστώσεις
 • Προσφέρουν αναλγησία
Η θεραπεία TE.C.A.R

Η θεραπεία TE.C.A.R. είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων με:

 • Άμεσα αποτελέσματα – Άμεση Αναλγησία
 • Ανώδυνα και απόλυτα Ασφαλή και
 • Σε Ελάχιστο Χρόνο

Θεραπεία TE.C.A.R σημαίνει Αντιστατική και Χωρητική θεραπεία

Η αλλοίωση των ιστών και των μυών, που προκαλείται από τραυματισμό, κόπωση ή από οποιαδήποτε άλλη παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος, καταπολεμάται εκ των έσω με μία πηγή ενέργειας που είναι σε θέση να διεγείρει την φυσική διαδικασία αναγέννησης και επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

Υπέρηχος

Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην φυσικοθεραπεία. Η λειτουργία του έγκειται στο να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανικές δονήσεις (ηχητικά κύματα), τα οποία μεταδίδονται προς τα ενδότερα στρώματα του δέρματος, με μηχανικό και θερμικό αποτέλεσμα ανάλογα τον τρόπο χρήσης.

Θεραπευτικό Laser

Η βασικές ιδιότητες της ακτινοβολίας laser επικεντρώνονται στην αύξηση της αιματικής ροής στην εγγύς, αλλά και στην ευρεία περιοχή γύρω από το σημείο ακτινοβόλησης, καθώς και στην ιδιότητα βελτίωσης της επούλωσης του τραύματος μέσω της βιολογικής διέγερσης.

Το θεραπευτικό laser προσφέρει:

 • Αναλγησία
 • Αντιφλεγμονώδη δράση
 • Υπεραιμία
 • Αύξηση της επουλωτικής διαδικασίας
 • Αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας της περιοχής
 • Αύξηση της ελαστικότητας των μαλακών μορίων
 • Επούλωση πληγών – ελκών – τραυμάτων

Αντενδείξεις:

 • Μολυσμένη περιοχή
 • Κακοήθεις νεοπλασίες
 • Εφαρμογή στους οφθαλμούς
 • Εφαρμογή σε κρεατοελιές
 • Εφαρμογή στην περιοχή της θυρεοειδούς υπόφυσης σε άτομα σπασμοφιλικά και νευροδιστονικά
Εξειδικευμένα Προγράμματα Αποκατάστασης

Στο κέντρο μας μέσω των γνώσεων από το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνων του τμήματος Φυσικοθεραπείας και του I.A.F.A College (International Aerobic & Fitness Association) τμήματος Personal Training, παρέχουμε εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης ασκήσεων.

ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σχεδόν όλοι οι αθλητές που ασχολούνται σοβαρά με ένα άθλημα νοιώθουν κάποια στιγμή την ανάγκη να διαγωνιστούν πάνω σε αυτό. Η συμμετοχή σε αγώνες προϋποθέτει μια μεγάλη χρονικά περίοδο προετοιμασίας, η οποία καταπονεί πολύ τον αθλητή, σωματικά και ψυχικά.

Την περίοδο της κύριας προετοιμασίας ο στόχος είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης, αντοχής και ισχύος, της ταχύτητας, της ευκαμψίας, της αερόβιας ικανότητας και τέλος της επιδεξιότητας στο εκάστοτε άθλημα.

Η μέγιστη απόδοση απαιτεί μέγιστη σωματική και φυσιολογική αντοχή στο στρες της δραστηριότητας. Όμως οι περίοδοι έντονης προπόνησης μειώνουν τη μυϊκή δύναμη, μειώνοντας την ικανότητα απόδοσης του αθλητή. Για αυτόν τον λόγο, όταν χρειάζεται να αγωνιστεί με μέγιστη απόδοση, βάση ερευνών, οφείλει να κάνει μια μείωση της προπόνησης του σε διάρκεια, όγκο και ένταση, αν θέλει να φέρει το σώμα του και τον νου του στο μέγιστο των ικανοτήτων του. Αυτή η περίοδος ονομάζεται φορμάρισμα.

Ηλεκτροθεραπεία
Ο όρος ηλεκτροθεραπεία περιλαμβάνει την χρήση διαφόρων ειδών ρευμάτων, που το κάθε ένα εξ αυτών έχει εφαρμογή σε διαφορετικού είδους πάθηση και περιστατικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής είδη ρευμάτων:

 • Αναλγητικά ρεύματα TENS
 • Φαραδικά ρεύματα – νέο φαραδικά
 • Διασταυρούμενα ρεύματα
 • Russian Stimulation
 • Γαλβανικά ρεύματα
 • Παλμικά ρεύματα
 • Διαδυναμικά ρεύματα
Κινησιοθεραπεία

Τί είναι η κινησιοθεραπεία; Τί αποτελέσματα έχει; Πόσο σημαντική είναι μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης; Μήπως δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης χωρίς αυτήν;

Κινησιοθεραπεία ονομάζεται το σύνολο των τεχνικών άσκησης και κινητοποίησης του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος με σκοπό την σωστή λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων και/ή ολόκληρων περιοχών της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων των άκρων.

Ψηφιακό Σύστημα Πρεσσοθεραπείας

Ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα παρέχεται από την περιφερειακή κυκλοφορία αίματος και τους λεμφαδένες.

Το σύστημα Gima MAYLEA βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν από ασθένειες, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και τον μεταβολισμό.

Το σύστημα Maylea είναι απόλυτα ψηφιακό και μπορεί να λειτουργήσει με 3 διαφορετικές μεθόδους συμπίεσης.

Ανάρρωση μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Η ανάρρωση μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ταλαιπωρεί πολύ, σωματικά και ψυχικά τον ασθενή, καθώς μέσα σε μία στιγμή, από εκεί που ήταν πλήρως λειτουργικός, χάνει τον έλεγχο του σώματος του είτε λίγο είτε περισσότερο. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία η οποία θέλει ψυχικό σθένος για να την αντιμετωπίσεις και ταυτόχρονα ένα άρτιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλάνο αντιμετώπισης.

Στο αρχικό στάδιο μετά το ΑΕΕ ο εγκέφαλος είναι σε μια κατάσταση σοκ, αλλά χάρη στις διαδικασίες επανόρθωσης, όπως είναι η ελάττωση του εγκεφαλικού οιδήματος, η απορρόφηση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και η βελτίωση της τοπικής αιματικής ροής, ο ασθενής αρχίζει να βελτιώνεται και υπάρχουν ενδείξεις για την ανάκτηση της μυϊκής δραστηριότητας, αν και είναι σχετικά ανεξέλεγκτη. Αυτό συνδέεται με την σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας του άθικτου νευρικού ιστού.

Θεραπευτική Μάλαξη

Η θεραπευτική μάλαξη είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται εκ
αρχαιοτάτων χρόνων. Η μάλαξη έχει μια πληθώρα θεραπευτικών αποτελεσμάτων στον
ανθρώπινο οργανισμό, σωματικών και ψυχολογικών. Οι επιδράσεις του στο σώμα που
με αυτές κυρίως ασχολούμαστε, είναι κυρίως στο δέρμα, στο νευρικό σύστημα, στο
μυϊκό σύστημα και στο λεμφικό σύστημα.

Διαθερμία

Η διαθερμία μικροκυμάτων είναι ένα φυσικό μέσο εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοφωνικής συχνότητας.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της διαθερμίας μικροκυμάτων βρίσκεται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μεταξύ των βραχέων κυμάτων και των υπέρυθρων ακτινών και η εφαρμογή της στην φυσικοθεραπεία είναι μεγάλη.

 

Διατάσεις

Ακούμε συνέχεια να λένε για διατατικές ασκήσεις και το πόσο καλό κάνουν, αλλά ελάχιστοι μόνο ασχολούνται με το να δώσουν πραγματικά χρόνο για να αναπτύξουν την μυϊκή ελαστικότητά τους. Λίγο ο πόνος που προκαλούν, λίγο το ότι μετά το τέλος ενός αθλητικού προγράμματος επέρχεται η κούραση και η ‘’βαρεμάρα’’ πολλοί λίγοι κάθονται να κάνουν κάποιο διατατικό πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει και μία σύγχυση στο ποιά είναι η σωστή διάταση και το πότε πρέπει να γίνει.

Η διάταση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε χειρισμό σχεδιασμένο για την επιμήκυνση βραχυσμένων δομών των μαλακών ιστών, με σκοπό να αυξηθεί το εύρος κίνησης.